torsdag den 6. december 2018

3. december


De to mus, Nysgerrig og Kloge, vågner. De kommer langsomt i tanke om, hvordan de er kommet ind i byen – og hvorfor. De har sovet i de huller, Kloge pludselig vidste, var hjerneskaller fra nogle røvere. Siden den faldt i Helligkilden i skoven, ved den en hel masse.
”Det må have gjort andre røvere bange.” siger Kloge. ”Ingen vil vove at overfalde en by, der vil mure deres hoveder ind i kirkens væg.”
Mens Kloge tænker, er Nysgerrig allerede nede på jorden og finder en dejlig skraldespand.
”Kom nu sløve Klumpe – øh, Kloge. Der er serveret lige så godt som ude på Stadion.” Den viser en halv pølse frem.
De bliver ikke ved skraldespanden, for der kommer mange mennesker forbi. Nysgerrig kan med sin gode næse lugte træer. Kloge kigger og ser, at der faktisk er et grønt træ længere fremme. ”Juletræ”, siger dens hjerne pludselig. Dér smutter de hen og gemmer sig.

Træet gror ikke. Det er fældet og står i et stativ. Men det er stadig dejligt grønt og giver både læ og skjul.
Kloge tænker: ”Hvorfor er træet fældet og stillet her i byen?”
Nysgerrig løber rundt på grenene. Der er sat noget i toppen af træet. Der er også hængt noget på nogle af grenene med glaskugler hist og her.
Kloge vil gerne vide mere om juletræet. Men den har vist ikke fået et helt leksikon puttet ind i hjernen.
Musene løber videre. Der er mange mennesker, men ingen biler. Der er også flere af de mærkelige træer, hvor de kan holde pause. Der er også lækre sager i dejlige skraldespande undervejs.

Længere væk finder de noget græs. Nysgerrig kunne lugte det. Det er dejligt efter at have løbet på de hårde fliser. Kloge får ro til at tænke igen. Pop! Så ved den pludselig, at de var i en gågade.
Rundt om græsset er der hæk. Den har ingen blade, så der kan de ikke gemme sig. Men Nysgerrig finder forskelligt – selv noget sødt væske i et bæger. På græsset stå et meget stort juletræ. Det smutter de op i for at finde et godt sted at sove. De når det lige, inden der falder noget hvidt fra himlen. Kloge ved, at det er sne.

Så kommer der mennesker. De samles om træet og begynder at synge. Det er ikke samme sang som ude på Stadion. En fortæller noget om jul og om et barn, der blev født. Kloge lytter. Det giver mening i dens hjerne. Jul har noget med et barn at gøre. Men det er også noget med en mand, der dør på et kors. Kloge ved pludselig, hvad et kors er. Den ser, at alle grenene på træet har form som et kors. ”Måske er det derfor, de bruger netop det træ.”
Mere finder den ikke ud af. For nu kommer der lys rundt i træet. Det er som mange små sole. Nysgerrig og Kloge bliver forskrækket. Godt de ikke faldt ned. Lidt efter går menneskerne. Lyset slukker de dog ikke, så det bliver ikke nemt at sove. Men de er trætte, så de må finde et nyt sted i morgen.

Et kranie er det. Men søvnen gør godt.
Et juletræ ser de, som ej er til spot.
Ja, flere de finder. De får og en sang
samt hører en tale om barnet engang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar