torsdag den 6. december 2018

23. december


Efter en nat på kirkens loft finder de to mus tilbage i kirken. Nysgerrig bliver helt stille. Det dufter af ost. Heller ikke Kloge kan huske, hvornår de sidst har fået ost. Der er dækket op til morgenkaffe. Et par mennesker går og nynner. Musene lister stille rundt. Hvordan får de nu fat på osten? Der kommer flere mennesker, så musene finder et godt skjul.
Der kommer også mennesker inde i kirken. Da orglet begynder at spille, er musene alene ved morgenbordet. Fra kirken kan de høre folk synge. Kloge kan høre, at sangene også handler om julebarnet. Nysgerrig hører hverken orgelspil eller sang. Den har fundet en dejlig pakke ost, der står på et bord for sig selv. Det er sagen! Kloge kan ikke komme op, så Nysgerrig må skubbe pakken ned. Osten lander lige i skraldespanden. Men det gør ikke noget, for den er tom.
Da maverne er fyldte, har de dog svært ved at komme op igen. Kun med nød og næppe når de tilbage til deres skjul, før folk kommer ind til kaffen. Der flyttes rundt på borde og stole, før alle kan være der. Nysgerrig er glad for, at de fik fat i osten først. Ellers havde der vist ikke været noget til dem.

Kloge vågner. Menneskerne er gået. Den skubber til Nysgerrig. Med fyldte ostemaver havde de begge fået en lur. Kloge husker kun, at klaveret har spillet, og folk har sunget noget mere. Utroligt så meget der spilles og synges i kirken. De må vist finde et bedre sovested. Men det skal ikke være på det kolde loft.
Nysgerrig finder vej til en kælder. Det er en stor kælder. De to mus finder flere rum. Selv om de stadig er mætte af osten, snuser Nysgerrig efter mad. Den finder dog heller ikke noget i denne kirkekælder. I stedet finder den mange gode sovesteder.
Oppe på en hylde ser Kloge noget, der ligner englevinger. Dens kloge hoved ved, at det bliver brugt til kirkespil om julebarnet. Den vil gerne se, om der er mere. Med besvær kommer den et stykke op. Kloge er bare mere klumpet end Nysgerrig. Den holder en lille pause på en plastikboks. Der er ikke langt igen. Men boksen vipper, da den forsøger at komme videre. Bump! ”Din klump” siger Nysgerrig. Kloge landede heldigvis blødt på boksens låg. Men så siger Nysgerrig: ”Øj”. Ved siden af ligger nemlig nogle dejlige tørre neg. De korn er mad nok til en hel vinter.
Kloge kommer sig over faldet. Den ser også negene. Det er mad. Men det er også strå, så der kan bygges et rigtigt sovested. Dens hjerne begynder dog pludselig at tænke på høst, gudstjeneste, konfirmander, blomster og musik. Og den kan ikke lade være med at synge: ”Alle gode gaver, de kommer ovenned.” Utroligt hvad den ved, siden den faldt i Helligkilden. Men det giver jo mening – gaver fra oven.

Fra kold nat til glæder, sikken dejlig duft.
Mens folk synger salmer, får to mus en ost.
I kældren de finder godt sted til en lur,
og høstneg har korn til en vinter så sur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar