torsdag den 6. december 2018

15. december


To små hoveder kigger ud af gaven under et juletræ. Det er de to mus Nysgerrig og Kloge. Da de kom ind i centret og så gaven, drømte de om spændende ting. Men gaven var tom. Som sovested er en tom gave dog perfekt, her er både mørkt og lunt. I centret er der dog ikke så stille som ude i skoven. Det var også bedre i kælderen under den store kirke. Her kommer hele tiden mennesker. Særligt børn larmer. De løber rundt om træet. Nogle er klædt i en rød dragt, så de ligner nisser. Det er Kloge, der er så klog og nu også ved, at de kaldes nisser.
”Nisser er nogle løjerlige nogen,” fortæller den Nysgerrig. ”At de løber rundt og forstyrrer os, er ingen ting. Der fortælles, at de er nogle rigtige drillepinde.” Og så forklarer Kloge, hvordan mange fortællinger gør nisser til nogle værre nogen. Ja, til tider er de nærmest onde. Særligt i gamle dage, hvor husnisser kunne gøre mælken sur for bonden eller flytte rundt på ting i konens køkken. For at slippe, stillede de risengrød op på loftet – særligt til jul. Det passer med den sang, børene synger. Når musene vil tage grøden fra nissen, så bliver han en rigtig hidsigprop.
Nysgerrig er klar til kamp med nissen, hvis der er risengrød. Dens mave er nemlig sulten igen. Men med alle de nissebørn, er det ikke til at komme ud og få fat i noget. Øv altså. Og hvis nisserne også er onde, så skal man passe mere på.

Kloge kan dog fortælle, at disse nisser bare har det sjovt. Sådan er det med de fleste nisser nu. De laver lidt ballade, men ellers går det mest på fjollerier og sjov.
Musene bliver dog i gaven, mens de rødklædte børn leger om træet. Og Kloges hjerne finder ud af mere. ”Det må have noget med jul og julemanden at gøre.” siger den. ”Mon det er den røde dragt?” Pludselig ved den, at nisser i gamle dage var grå. Det var julemanden, der blev rød og hvid. Sådan er det her. Andre steder kommer han sejlende som biskop og kaldes Sct. Nicolaus – eller Nicolai, som den store kirke hedder.
Nysgerrig hører ikke det hele. Det kan ikke være vigtigt, når det hverken giver snolder eller krummer. Fortællingen om gaver til børn har den jo hørt. Hvorfor var det ikke slikposer, det handlede om?
Netop som Nysgerrig tænker det, kommer en julemand. Han har en stor sæk. Deri finder han små poser til de legende nissebørn. En pose falder på gulvet og går i stykker. Nogle af de søde sager triller ind under træet til musene. Uhm, det er lakridskonfekt og pebernødder. Hurtigt får de begge samlet noget, inden et barn kommer kravlende. Barnet skubber til gaverne, så musene ryger ud. De skynder sig væk. Hver har de godt med guf i munden.

Selv om der er mad nok, fås det ikke let,
når nissebørn leger om træet så tæt. 
Mon grøden til nissen på loftet vil stå?
Først er der dog godter fra sækken at få.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar